Bijna vijftien jaar na de introductie van de term ‘BRIC’ lijken deze opkomende economieën hun glans te hebben verloren. Met mogelijk India als uitzondering.

Achteraf krijgen de Olympische Spelen van Beijing, Sotsji en Rio de Janeiro (komend jaar) misschien een speciale plek in de geschiedenisboeken als teken van de hoogmoed van de BRIC-landen. Rusland en China gaven samen aan hun Spelen maar liefst 95 miljard dollar uit. De Braziliaanse president Dilma Rousseff overleefde tenauwernood protesten over de kosten van het WK voetbal in haar land in 2014. Nu de Braziliaanse economie bijna tot stilstand is gekomen, komen die van de komende Spelen nog harder aan.

Glans verbleekt

Prestige-evenementen op sportgebied die als symbool van het zelfvertrouwen van de ‘opkomende landen’ moesten dienen. Brazilië, Rusland, India en China. Sinds 2001 golden de zogenoemde BRIC-landen – later aangevuld met de S van South Africa – als dé grote beloften voor de wereldeconomie. Ze groeiden stormachtig, en wereldwijd probeerden investeerders aan te haken bij het succes.

Maar anno 2015 is die glans danig verbleekt, constateert Macleans. Dat moet ook de bedenker van de roemruchte afkorting, Jim O’Neill, econoom bij Goldman Sachs, te erkennen. “I neig ernaar om het gewoon ‘IC’ te noemen”, zei hij vorige week, in reactie op de economische neergang van Rusland.

Grondstoffenprijzen

Want de ‘R’ in de afkorting heeft het ongetwijfeld het zwaarst. De dalende grondstoffenprijzen gecombineerd met westerse sancties na een roekeloze buitenlandse politiek zorgen voor acute crisis. De roebel verkeert in een vrije val en de inflatie beloopt 11,4 procent. De ‘B’ doet het niet veel beter: de groei van Brazilië is nagenoeg tot stilstand gekomen. De waarde van de mijnbouwexport is danig gedaald.

Maar hoe goed gaat het met de 'C'? Veel economen blijven optimistisch over China, ook al zwakt het groeitempo af. Het groeipercentage staat nu op 7 procent, tegen 10 procent in de recente topjaren. China bouwt als een gek, maar veel investeringen lijken weggegooid geld.

Spooksteden

In de volksrepubliek verrezen spooksteden, ongebruikte vliegvelden, en industriële complexen die onbenut blijven. Twee Chinese economen in staatsdienst becijferden de verkeerd bestede gelden over de afgelopen vijf jaar zelfs op 6,8 biljoen dollar. En is de teruggang van Rusland en Brazilië niet deels te verklaren door verminderde vraag uit China?

Blijft India over. De Indiase economie groeit langzaam, maar gestaag. Het blijft een enorme markt. Toch zal de economische groei de komende tijd moeten komen van die andere afkorting: good old USA.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl